top of page
Zoeken

Last van stress op je werk?

Bijgewerkt op: 26 nov. 2019

Ooit zat ik in een behoorlijk drukke baan. Ik had veel taken te doen en ook waren er veel activiteiten buiten de normale werktijden, waarbij ik geacht werd aanwezig te zijn.

Op een gegeven moment werd het teveel, waardoor ik er structureel stress van kreeg. Ik werd ’s nachts wakker omdat ik iets was vergeten te doen en ik had een to-do lijstje naast mijn bed liggen om alles op te schrijven waar ik (meestal voordat ik kon slapen) in mijn hoofd nog mee bezig was. Na een tijdje besefte ik dat dit me niet gelukkig ging maken. Ik bedacht dat ik het beste een andere baan kon gaan zoeken. Een baan die rustiger was, voor minder uren. Dat leek me toen een geweldige oplossing. Inmiddels snap ik dat het niet echt een heel doordachte oplossing was.


Redelijk snel vond ik een nieuwe baan. Dichter in de buurt van mijn huis, minder uur in de week en bij een bedrijf met normale werktijden. Toch voelde ik daar ook een hoge werkdruk en al snel werkte ik regelmatig weer op mijn vrije dag. Opeens besefte ik dat ik wel een andere baan had gezocht, maar niet had gekeken naar wat ik aan mijzelf kon veranderen. Ik had een rustigere baan gevonden, maar mezelf als persoon weer meegenomen. De persoon die alles goed wilde doen, hoge eisen aan zichzelf stelde, liever niet om hulp wilde vragen, die vond dat ze het allemaal zou moeten weten en kunnen, en die zich erg verantwoordelijk voelde.

Ik leerde toen dat er een verschil bestaat tussen de hoeveelheid taken en werkzaamheden die je daadwerkelijk hebt -je workload genoemd - en de werkdruk die je voelt (en jezelf oplegt). Door jezelf druk op te leggen, te denken dat je veel moet, hoge eisen te stellen, je verantwoordelijk te voelen en je werk als veel en zwaar te zien,voel je een hoge werkdruk, wat over het algemeen weer zorgt voor een gevoel van stress.