top of page
Zoeken

Last van stress op je werk?

Bijgewerkt op: 26 nov. 2019

Ooit zat ik in een behoorlijk drukke baan. Ik had veel taken te doen en ook waren er veel activiteiten buiten de normale werktijden, waarbij ik geacht werd aanwezig te zijn.

Op een gegeven moment werd het teveel, waardoor ik er structureel stress van kreeg. Ik werd ’s nachts wakker omdat ik iets was vergeten te doen en ik had een to-do lijstje naast mijn bed liggen om alles op te schrijven waar ik (meestal voordat ik kon slapen) in mijn hoofd nog mee bezig was. Na een tijdje besefte ik dat dit me niet gelukkig ging maken. Ik bedacht dat ik het beste een andere baan kon gaan zoeken. Een baan die rustiger was, voor minder uren. Dat leek me toen een geweldige oplossing. Inmiddels snap ik dat het niet echt een heel doordachte oplossing was.


Redelijk snel vond ik een nieuwe baan. Dichter in de buurt van mijn huis, minder uur in de week en bij een bedrijf met normale werktijden. Toch voelde ik daar ook een hoge werkdruk en al snel werkte ik regelmatig weer op mijn vrije dag. Opeens besefte ik dat ik wel een andere baan had gezocht, maar niet had gekeken naar wat ik aan mijzelf kon veranderen. Ik had een rustigere baan gevonden, maar mezelf als persoon weer meegenomen. De persoon die alles goed wilde doen, hoge eisen aan zichzelf stelde, liever niet om hulp wilde vragen, die vond dat ze het allemaal zou moeten weten en kunnen, en die zich erg verantwoordelijk voelde.

Ik leerde toen dat er een verschil bestaat tussen de hoeveelheid taken en werkzaamheden die je daadwerkelijk hebt -je workload genoemd - en de werkdruk die je voelt (en jezelf oplegt). Door jezelf druk op te leggen, te denken dat je veel moet, hoge eisen te stellen, je verantwoordelijk te voelen en je werk als veel en zwaar te zien,voel je een hoge werkdruk, wat over het algemeen weer zorgt voor een gevoel van stress.


Ik dacht dat je door een hoge workload meer werkdruk zou ervaren, waardoor er stress ontstaat en dat een baan met minder workload dus ook minder stress zou geven. Wat natuurlijk kan, maar geen causaal verband is. Sommige mensen ervaren dit wel en andere mensen niet. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van mensen met een drukke baan die weinig stress ervaren. Terwijl ik merkte dat ik ook in een rustigere baan mezelf veel te druk kon maken.


Wanneer je veel stress ervaart in je werk, dan is het goed je hier bewust van te zijn. Wat zijn jouw gedachten over je werk? Heb je daadwerkelijk teveel taken? Ga dan kijken of je taken kunt delegeren. Voel je vooral werkdruk in je hoofd? Ga dan eens na wat je allemaal denkt en of deze gedachten realistisch zijn. Kijk of je je gedachten kunt aanpassen naar meer helpende gedachten.


Als je niet gelukkig bent in je werk, dan is een andere baan niet altijd de oplossing. Het is belangrijk om stil te staan bij jezelf. Wanneer je weet waar jij echt blij van wordt, waar jouw talenten liggen en waar je goed in bent, dan kun je een veel bewustere keuze maken voor werk waar je gelukkig van wordt.


Vanuit De Coach Studio help ik vrouwen te ontdekken wat voor werk echt bij hen past.

Heb je last van stress? Ben je niet gelukkig in je werk? Plan dan een gratis coachgesprek met mij in. Ik help je graag op weg naar een leuker leven, met meer balans en een baan die je energie en plezier geeft. Plan je gratis coach gesprek in op:

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De juiste keuzes maken

Het is vakantietijd. De ideale periode om even helemaal tot rust te komen. Want er is altijd iets te doen. Er wordt van allerlei kanten aan je getrokken. Je moet van alles en hebt het idee dat je gele

Comments


bottom of page